Skal man snige sig i lufthavnen, når kunderne skal serviceres?

Travel shaming er nyeste skud på udskamningstræet, og ifølge DR viser tal fra Trafikstyrelsen, at det ikke kun er kendisser, der tager en tur til Dubai. Sætter virksomheder derfor omdømmet på spil, hvis de har rejseaktivitet på tværs af landegrænser?
Photocredit: John McArthur

Den danske statsminister brugte en ganske subtil form for udskamning, da hun sagde, at hun ”pålagde sig selv restriktioner”, før hun udtalte sig om en række kendissers ture til Dubai for at optræde på de sociale medier med glas i hånden i festligt lag og i påklædning, der ikke normalt forbindes med muslimske lande.

Nu viser tal fra Trafikstyrelsen, at kendisserne ikke var alene. Det skriver DR.

Betyder det, at du skal regne med at blive hængt ud, udskammet og hånet, hvis du tager på en nødvendig forretningsrejse? Er det i realiteten at sætte sit omdømme på spil?

Nu er forretningsrejser rent faktisk undtaget fra rejserestriktionerne. Sammen med deltagelse i begravelser er det anset for at være i orden. Det samme gælder i øvrigt professionel idræt, og der har da heller ikke været nogen, der har udskammet de danske håndboldherrer for at snuppe et verdensmesterskab i Egypten.

Kan det forklares?

Så svaret er formentlig nej. Du sætter ikke dit omdømme i spil, hvis du rejser til Bulgarien, Tunesien eller Indien for at få et rensningsanlæg, et kølesystem eller et vandværk til at fungere, næppe heller for at aftale en ordre til levering om en måneds tid.

Der er dog nok visse destinationer, hvor sandsynligheden for erhvervsaktiviteter er mindre end andre, så den skal lige overvejes. Det samme gælder, hvis man vælger at anvende en vis Venstremands model, hvor kæresten tog med en uge til et sted, hvor han skulle have et lillebitte møde. Resten af tiden var vist nok helliget andre sysler. Det er med rejseaktivitet i denne tid som med alle andre aktiviteter helt generelt: Kan det forklares, så kan det forsvares.