Vi hylder kvinder, der bevæger verden og får jorden til at ryste

I dag på kvindernes internationale kampdag sætter vi fokus på et udvalg af de danske og internationale kvinder, der i løbet af de senere år har formået at sætte ord på nogle af verdens vigtige dagsordner. Skud ud til kvinder, der har tager ordet i kampen for klimaet, ligestilling og demokrati – Her er fem du skal kende.

Sofie Linde – folkekær forkæmper

Sofie Linde er ansigtet på nogle af Danmarks mest succesfulde TV-programmer, og den popularitet bruger hun som platform til blandt andet at kæmpe for fødendes rettigheder og sige fra over for kropsskam. I 2018 udgav hun bogen ”Fårking gravid”, hvor hun åbent fortæller om sine op- og (især) nedture i graviditeten. I 2021 blandede hun sig i crop top-forbudsdebatten, da hun sammen med sin mand stillede op i crop top og bar mave på Instagram med kommentaren ”det er bar´ en mave.”

Mest kendt er hun dog for at sætte ild til den anden #MeToo-bølge herhjemme, da hun som vært til Zulu Comedy Galla i 2020 talte om feminisme og hendes egen personlige #Metoo-oplevelse. I dag har flere politikere og højtprofilerede tv-værter måttet tage deres afsked som følge deraf og #Metoo fået sin plads på den kønspolitiske dagsorden i Danmark. Sofie Lindes tale er dermed blevet en del af den moderne danmarkshistorie, og Nationalmuseet har udpeget den kjole, hun bar og løftede op i ved gallashowet, som symbol for den bevægelse, hun satte i gang.

Tessa – bramfri rollemodel

Den danske rapper Tessa har på rekordtid rappet sig fra lip sync på Instagram til toppen af den danske musikscene. Med sin hårdtslående, hurtige lyrik, hvor stereotyper bliver vendt på hovedet, er hun også blevet en stemme i debatten om sexisme, #metoo og kvinderoller. Senest, da hun i en dissrap på Instagram gav igen på ’X Factor’-dommer Thomas Blachmans kommentarer ved Zulu Awards i foråret 2021.

Da Tessa blev inviteret af DR2 Deadline til at holde en nytårstale i 2020, viste hun med al tydelighed, at markante holdninger leveret i falske negle, rhinsten og leopardprint er lige så seriøse, som dem leveret i jakkesæt eller skjortebluse. Det var en up-beat, provokerende en af slagsen med masser af kant. En kant, der deler vandene, men som med alt andet, Tessa laver, bliver hørt.

Amanda Gorman – Bidens poetiske stemme

Amanda Gorman blev et kendt ansigt, da hun reciterede sit politiske digt ”Bjerget vi bestiger” ved Joe Bidens præsidentindsættelse i januar 2021 og dermed satte ord på den helingsproces i amerikansk politik, som Biden og USA stod for efter stormen på Capitol Hill. Hendes selvsikre og indlevende fremførsel stjal nærmest showet.

Sammen med kongresmedlem Alexandria Ocasio-Cortez og antivåbenaktivisten Emma González giver den 24-årige politisk engagerede digter et nyt og nuanceret billede på USAs politiske potentiale. Hun planlægger nemlig selv at stille op som præsidentkandidat, så snart hun kan. Indtil da fortsætter hun sit politiske arbejde og sit forfatterskab. I efteråret 2021 udkom hendes første digtsamling og børnebogen: Change Sings: A Children's Anthem.

Svetlana Tikhanovskaja – frontfigur for Hvideruslands opposition

I 2020 gik Svetlana Tikhanovskaja fra hjemmegående hustru til ufrivillig leder af revolutionen i Hviderusland, da hendes mand, Sergej blev anholdt op til præsidentvalget i Hviderusland. Tikhanovskaja valgte at fortsætte sin mands kamp for demokrati i Hviderusland og stillede op som præsidentkandidat i stedet for ham. Trods en ufrivillig start på den politiske karriere har Tikhanovskaja opnået stor succes og opbakning i befolkningen, og hun er i dag ansigtet på revolutionen i Hviderusland.

Siden valget den 9. august 2020, hvor hun - officielt - kun modtog hver tiende stemme, har hun fået alverdens statsledere til at støtte det lille europæiske folks kamp for frihed. Hun har talt til Europa-Parlamentet og mødtes med flere udenrigsministre og regeringslederne herunder den franske præsident, Emmanuel Macron, den daværende tyske kansler Angela Merkel og Danmarks udenrigsminister, Peter Kofoed.

Gretha Thunberg – klimaaktivismens unge ansigt

Greta Thunberg er de unge klimaaktivisters stemme. Hun blev kendt verden over i august 2018, da hun som 15-årig startede den første skolestrejke for klimaet foran Riksdagen i Stockholm. Grethe Thunberg har siden da blandt andet talt ved TEDxStockholm, FNs klimakonference og World Economic Forum i Davos, og i 2018 kårede Time Magazine hende til en af verdens mest indflydelsesrige teenagere.

Med udgangspunkt i evidensbaseret fakta og oneliners som ”Our house is on fire”, ”How Dare you?” og ”Blah, blah, blah” har Gretha Thunberg brændt sig fast i klimadebatten. Den såkaldte "Greta Thunberg-effekt" har mobiliseret unge klimaaktivister i Norden, i Europa og flere andre steder i verden og har bidraget til at sætte klimaet på den politiske verdensdagsorden.